Kart utilgjengelig

26. oktober 2021
17:00 - 19:30

Norsk bokmål


Buerie båeteme, Buoris boahtem, Bures boahtin, Velkommen
til visning av SAMEBLOD

I forbindelse med Høgskolen i Innlandets markering av samisk språkuke i uke 43, viser vi filmen SAMEBLOD
Tidspunkt: 26. oktober 2021
kl. 17.00
Sted: AUD 1
Kristin Skinstad van der Kooij og Aina Elisabeth Danielsen Nicolaisen innleder til filmen. Aina Elisabeth Danielsen Nicolaisen er sørsame, styremedlem i den lokale sameforeninga og jobber som lærer. Kristin Skinstad van der Kooij er førsteamanuensis i pedagogikk ved Høgskolen i Innlandet og jobber med Dembra – Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme.

HANDLINGSREFERAT
Sameblod er kjærlighetserklæring til dem som forlot og de som ble værende.

Elle Marja, 14, er en reindriftssamisk jente. Hun blir utsatt for rasisme på 1930-tallet, og rase-biologiske undersøkelser på kostskole. Elle Marja begynner å drømme om et annet liv. For å oppnå dette, må hun bli en annen, og bryte alle bånd med sin familie og kultur.

FILMINFORMASJON
Sameblod er en svensk film fra 2016. Manus og regi er av Amanda Kernell. 

Filmen hadde premiere på Den 73. filmfestivalen i Venezia, der den vant Europa Cinemas Label for Beste europeiske film og kritikerprisen Fedeora for Beste debutregissør. 

På Tokyo internasjonale filmfestival 2016 vant filmen «The Special Jury Price» (…), og Lene Cecilia Sparrok vant prisen for beste kvinnelige skuespiller.” (Fra Wikipedia.)

Handlingen er (primært) lagt til Sverige på 1930-tallet, hvor samene ble tvunget til å gå i svensk skole, for å lære seg svensk språk og sedvane. Tilsvarende behandling og internering av samene har også funnet sted også i norsk historie. Dette kan det med fordel undervises i før elevgruppen blir vist filmen.