Kart utilgjengelig

27. oktober 2021 - 28. oktober 2021
08:00 - 15:00

Norsk bokmål

Narvik videregående skole


Samisk matkurs-tradisjonelt og innovativt
Vi i Norske kokkers landsforening, Narvik har satt oss ett hårete mål om å være ett lokomotiv i regionen for mat og matkultur. Vi skal jobbe med blant annet det arktiske og urørte kjøkken – og da spesielt det samiske med sin mystikk og ærbødighet for naturen.

For hvem;
Restaurant- og matfagelever – kokkelærlinger og unge kokker. Kurset er gratis – påmelding kreves. Kontakt narvik@nkl.no 

Hvordan gjør vi det?
Narvik er jo ikke en region hvor det samiske vises alt for mye – vi ser samiske stedsnavn på kart og etter vei, men der har det stort sett stoppet opp. Nå i uke 43 så feirer vi samisk språkuke – og hvilket språk er det alle forstår? Jo det er mat.

Vi i NKL skal hylle den samiske maten, dens tradisjoner og dens framtid. Og vi i NKL – Narvik inviterer til samisk matkurs med årets kjøkkensjef og matkunstner Vegard Stormo. Han skal ta elevene ved Restaurant- og matfag ved Narvik videregående skole, de lokale kokkelærlingene og unge lokale kokker på en matreise gjennom høye fjell, enorme vidder, klare sjøer og gjennom dype skoger. Vi skal fylle smaksløkene med tradisjonelle smaker fra de forskjellige årstidene – men vi skal også prøve å fornye de samiske smakene uten å gå på bekostning av matens integritet og dens bærekraft.

Vi ønsker å treffe ungdom og unge voksne og lære dem opp i den gamle kulturarven og være med på å utvide horisonten for at vi skal kunne utnytte all maten slik at minst mulig går til spille  

Hvem er så samene?
Samene er urfolk som bor i Norge, Sverige, Finland og Russland. Det bor ca 80 000 samer her og ca halvparten holder til i Norge. Ingen vet nøyaktig hvor mange samer som finnes. I Norge bor samene og virker i store deler av landet: fra Finnmark i øst til Hedmark i sør. I Sàpmi – som samene kaller sitt landområde så er det Sameland som gjelder – de flytter ofte reinflokker på tvers av landegrenser etter de naturgitte forholdene. Den samiske kulturen har gått i arv fra generasjon til generasjon. Det er ikke alt som er skrevet ned, men kulturen lever videre som tradisjonsarv.

Kurs, matkonkurranse og interessevekking:
Onsdag og torsdag blir det liv her å skolen i sentrum #gávpoteallin

Søkelyset på kursene vil være at kursdeltakerne skal kunne:
·      Hvordan man kan beholde samiske tradisjoner i et moderne kjøkken?
·      Hvorfor det er viktig å bevare samiske mattradisjoner?
·      Hva kan man lære av de samiske mattradisjonene?
·      Gi eksempler på hvordan den samiske mattradisjonen ivaretar hele dyret, høster av ressurser og lagrer dette.

Dette arrangementet er med på å ivareta rekruttering, handverk, tradisjoner og det norske kjøkken – samt vi setter fokus på fantastiske råvarer som er alt for lite brukt på restauranter her i nord. Masse skryt til Grand hotel som også har satt søkelys på dette og som nå skal ha en «smak av Sàpmi» på alle sine flater.

Hele kurset avsluttes med en kort konkurranse for lærlingene.

I snart 40 år har Norges Cup, nå ASKO Servering Norgescup, vært Kokke-Norges arena hvor fremtidens fremste fagfolk konkurrerer i en prestisjepreget konkurranse for kokk- og servitørlærlinger. Mange kokketalenter og internasjonale konkurransekokker har startet sin konkurransekarriere her. Christian André Pettersen, Karl Erik Pallesen, Christer Rødseth og Runa Kvendseth har alle deltatt i Norges Cup. 

Dette arrangementet er i regi av Norske Kokkers Landsforening (NKL). Konkurransen er lagt opp med kvalifiseringskonkurranser over hele landet. Vinnerne av de lokale konkurransene kvalifiserer seg til finalen som arrangeres i Stavanger 4.-5. februar 2022.

Veien videre.
Vi har mange store planer for framtiden – Kanskje får vi også en samisk festaften som er åpen for Narviks befolkning og næringsliv. Kanskje får vi på sikt utgitt en kokebok på grunnlag av våre oppskriftene – og ikke minst får vi opp en matfestival her i Narvik sentrum – noe som enhver by med respekt for seg selv bør ha. Enda mer liv i sentrum #gávpoteallin #bolyst #fornordnorge

Om oss:
Vi i Norske kokkers landsforening, Narvik er for tiden en sterkt voksende forening for faglærte kokker – vi har mange år med erfaring i medlemsmassen vår og vi er også så heldige at vi i har årets kjøkkensjef Vegard Stormo på Scandic Narvik som medlem og Martin Jønsson på Quality Grand hotel her i Narvik som vi kan bruke som støttespiller. Begge disse har vunnet Sapmi awards i Sverige og innehar uvurderlig kompetanse innenfor temaet samisk mat. Det er nesten feil å si at de er kokker. De er kunstnere.

Med vennlig hilsen
Thomas Holmstrøm
Leder NKL -Narvik