-En lysere fremtid for det lulesamiske språket
– Jeg tror at i dagens høyteknologiske samfunn kommer ting til å gå fortere og fortere, og det kommer til å bli lettere å ta tilbake og føre videre vårt språk og kultur.
Ailo Thomassen er optimistisk når det gjelder de samiske språkenes fremtid. Under artistnavnet DJ Ailo har han produsert musikk siden 2015. I 2023 fikk han et eget radioprogram på kanalen NRK mP3, før han flyttet over til søsterkanalen NRK P3 og radioprogrammet P3Sommer.
– Jeg er veldig takknemlig at det finnes så mange arenaer og muligheter for samiske artister i dag, noe som var utenkelig for mange år siden. I NRK der jeg jobber, så bruker jeg lulesamisk ofte. Jeg lager podkasten Dálla ja Dalloj sammen med Naima Nergård, og vi har privilegiet å få høre lulesamisk fra hele Sápmi.
Ailo forteller at mangel på lulesamiskundervisning har gjort at han har mistet en del av språket, men prøver så godt det går.
– Jeg snakker de ordene jeg kan med min familie og de rundt meg.
-Hva tenker du om situasjonen til språket i dag?
– Jeg ser oftest det fine vi har i dag. At jeg kan ta frem telefonen og se, høre, lese lulesamisk, når og hvor jeg vil! Kommuner, fylker, byer fyller skilt og plakater med samisk språk! Jeg får høre mitt morsmål på statskanalen! Jeg kan til og med få min smarte høyttaler hjemme til å fortelle meg været i dag – på lulesamisk.
Store muligheter
Ailo har nettopp begynt på et lulesamisk-kurs via Nord universitet. Han synes det er store muligheter for unge, samiske personer som vil oppnå noe i dag. Enten det er matlaging, musikk, kunst eller komedie.
– Jeg har det siste året tatt et nytt steg, og har bestemt meg for å satse hardt på å fremme mine ambisjoner og min kultur – til hele verden. Jeg skal skape ny musikk med andre samiske artister, lage events og en digital verden som vi alle kan ta del av – uansett hvem og hvor vi er.
Behov for mer innhold og flere verktøy
For at ungdommer skal bruke samisk, så behøves mer innhold. TV-serier, spill, filmer, podkasts, og fysiske møteplasser.
-Vi ungdommer er veldig tilgjengelige og digitale i dag. Det er online, vi holder kontakt, lærer oss nye ting, underholder og oppdaterer oss. Å kunne se og høre sitt morsmål på sånne plattformer betyr alt.
Om fremtiden til språket
Ailo blir stolt og glad når han ser at det er så mange andre som også vil ta tilbake språket.
-Jeg har to nevøer på fire år som forstår alt jeg sier på samisk, og det varmer hjertet mitt. Språket er det viktigste vi har for å føre videre og styrke vår kultur. Jeg gjør mitt beste for å bevare og spre språket og kulturen som mine forfedre har gitt meg gjennom musikk! Det er noe som jeg har innsett i voksen alder, at det er en av mine store drivkrafter.
Ailos beste tips til bevaring av samisk språk
- Vær aktiv i det samiske miljøet rundt deg!
- En ting som hjelper meg, er å omgås med andre samer. Og vi er overalt!
- Det å lære, dele og oppleve perspektiver til andre samer har gjort at jeg føler meg nærmere det samiske.
- Dra på samiske events! Vi har mange festivaler året rundt, og det er der jeg har følt meg mest som meg selv.
- Følg samiske profiler og sider på SoMe! Der kan man ta mye inspirasjon, lærdom og engasjere seg med andre samer.